Energie besparen in de keuken
Een groot gedeelte dat we aan stroom gebruiken wordt gebruikt voor het koken en door een aantal energievreters die je daarvoor nodig hebt. Het kan daarom zeker de moeite waard zijn om eens in je keuken te kijken waar je energie kunt besparen. Je kunt namelijk veel meer doen dan alleen energiezuinige apparaten kopen.
Tip 1: Kook energiezuiniger
Van het totale energieverbruik in ons huishouden is 6 tot 8 procent verantwoordelijk door het koken. Waarbij ovens en kookplaten ongeveer de helft voor hun rekening nemen en waterkokers ongeveer een derde.
De rest komt van magnetrons, broodroosters en al die andere keukenmachines zoals o.a. mixers, smoothie-makers, grills en tosti-apparaten. Het zijn vooral die apparaten die warmte moeten produceren om te kunnen functioneren die de meeste energie kosten.
Juist omdat we in de keuken zoveel energie verbruiken is het makkelijker om maatregelen te nemen waarmee we de verspilling tot een minimum kunnen beperken.
Wat kunnen we doen?
– Gebruik een niet te grote pan.
– Kies voor een gaspit of kooplaat die even groot is als de pan.
– Doe een deksel op de pan, zodat het water sneller kan koken.
– Met een goed passende kookplaat kun je de kookplaat laag zetten.
– Gebruik niet teveel water in de pan, zodat je niet onnodig veel water hoeft te verwarmen.
– In plaats van water te koken in een pan gebruik de waterkoker om het water te koken.
– Ook hier geldt; doe niet meer water in de waterkoker dan nodig.
Tip voor de pasta eters onder ons
Pasta wordt ook gaar zonder dat het water borrelt. Doe de pasta in het hete water en laat het water weer even koken. Leg dan een goed passende deksel op de pan en doe de kookplaat uit. Na de gewone kooktijd is de pasta klaar om te eten.
Tip 2: Ga meer aan de slag met de magnetron
We hebben er allemaal wel een in huis, de magnetron. Met de magnetron kun je, met veel minder energieverbruik, eten opwarmen dan dat je zou doen met het gasfornuis of de kookplaat. We hebben het dan niet over de kant en klaar maaltijden. Ondanks dat ze super snel klaar zijn, heeft het in het totale proces toch veel energie gekost.
Zo kunnen de ingrediënten uit de hele wereld komen (extra transport, dus extra CO2 uitstoot), is het in een fabriek klaargemaakt, moet het ingevroren worden, heeft het extra verpakkingsmateriaal nodig voor de houdbaarheid. Allemaal punten dat nou niet echt energiebesparend is.
Geen kant en klaar maaltijden meer, maar wat dan wel?
Als je haast hebt of geen zin om te koken kook dan grotere maaltijden, zodat er wat overblijft en kunt bewaren en de volgende keer opwarmen in de magnetron. Magnetrons zijn namelijk geweldig om restjes snel op te warmen.
Wat veel mensen niet weten is dat je ook heel veel producten kan klaarmaken in de magnetron. Denk aan rijst, gebakken aardappelen, stomen van groenten. Bekijk hier 23x onverwachts eten dat in de magnetron klaar gemaakt kan worden.
Tip 3: Gebruik energiezuinige apparaten
Het lijkt zo logisch, maar toch willen we het nog even graag vermelden. De ‘koude’ en de ‘natte’ apparaten, als de koelkast, vriezer en vaatwasser, kunnen namelijk grote energieverslinders zijn. Het is daarom dan ook belangrijk om goed het energielabel van het apparaat te bekijken. Mocht die van jou nou geen A label hebben, dan is het overwegen van een energiezuinigere zeker het overwegen waard.
‘Koude’ apparaten
Koelkasten en vriezers, kunnen energieverslinders worden als ze niet goed worden gebruikt of worden onderhouden. Volg deze tips om je apparaten zo milieuvriendelijk te houden als hun ecolabel vermeldt:
– Koop geen grotere koelkast of vriezer dan nodig, anders ben je voornamelijk lucht aan het koelen.
– Laat restjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer doet. Anders moet het apparaat veel harder werken.
– Plaats de vriezer in een koele omgeving zoals een onverwarmde garage, bijkeuken of kelder.
– Bestrijd ijsvorming regelmatig door de koelkast of vriezer te ontdooien. IJsvorming zorgt ervoor dat het apparaat minder efficiënt gaat werken.
– Controleer ook regelmatig de deurpakking door een stukje papier er tussen te doen. Als deze niet goed blijft zitten, kan het zijn dat deze niet meer goed is en vervangen moet worden.
‘Natte’ apparaten
Let op bij het kiezen van een vaatwasser. De zuinigste vaatwassers hebben het label A+++. Een vaatwasser met het energielabel A+ klinkt misschien heel zuinig, maar dat zijn eigenlijk de onzuinigste vaatwassers die nog op de markt mogen worden gebracht.
Het energielabel van je wasmachine is gebaseerd op het zuinigste wasprogramma, dat vaak wordt aangeduid als ‘eco-wasprogramma’. Dit energiebesparende wasprogramma duurt misschien wel wat langer, maar is wel een stuk zuiniger. Sommige mensen denken vaak dat het korte snelle programma zuiger is omdat het apparaat minder lang aan staat, maar dat is helaas niet waar.
Mocht je op het punt staan om een nieuwe vaatwasser aan te schaffen. Kies bij voorkeur een standaard formaat vaatwasser. Die gaat namelijk efficiënter om met energie dan smallere modellen. Compacte of mini-vaatwassers, die op het aanrecht of onderin een keukenkastje passen, zijn in verhouding het minst zuinig.