Verwarmen met een lage CO2 uitstoot
Er zijn verschillende mogelijkheden om een woning te verwarmen met een lage CO2 uitstoot. Zonnewarmte is in Nederland helaas niet voldoende, vooral in de winter niet. Goede isolatie geldt wel als basis om je woning goed op temperatuur te houden, maar is niet in staat om de woning lekker op temperatuur te krijgen. Wat is dan de beste manier om je huis te verwarmen?
Kies de juiste brandstof om te verwarmen
Elektriciteit
Elektrische verwarming is een van de minst efficiënte manieren om brandstof in warmte om te zetten. Zeker als het elektriciteit is opgewekt uit fossile brandstoffen (door verbranding van fossiele brandstoffen als steenkool, aardgas en olie komt een grote hoeveelheid energie (warmte) vrij. Deze warmte wordt gebruikt om elektriciteit te verkrijgen. In feite ben je twee keer aan het verwarmen. Eerst wordt er elektriciteit gemaakt door verwarmen (verbranding van een fossiele brandstof),om vervolgens de elektriciteit weer te gebruiken om je huis te verwarmen. Logischerwijs is het daarom veel efficiënter om verbranding van de fossiele brandstof (in dit geval gas), thuis te laten plaatsvinden.
Wekt de woning zelf zijn energie op.Bijvoorbeeld door middel van zonne-energie, dan zijn elektrische radiatoren een prima oplossing om de woning te verwarmen.
Zonne-energie
Wij zijn natuurlijk groot voorstander van zonne-energie. Je kunt er zelf je elektriciteit mee opwekken (zonnepanelen) en je water er mee opwarmen (zonnecollectoren). Daarentegen is het ‘gratis’ en je hebt geen CO2 uitstoot.
Veel energie van de zon bereikt ons al in de vorm van warmte en het is vrij eenvoudig om deze energie op te vangen voor je huis. Naast de ‘passieve’ maatregelen in het vorige hoofdstuk kun je ook actieve zonne-energie gebruiken om water voor je huis op te warmen. In nieuwe huizen kunnen zonnepanelen ook worden gebruikt om water voor vloerverwarming op te warmen. Als je geen nieuw huis bouwt, kun je zonne-energie echter het beste gebruiken om water voor huishoudelijk gebruik te verwarmen.
Hout
Tegenwoordig zijn er ook verwarmingsketels verkrijgbaar die op houten pellets werken. Het zijn de zogenaamde pelletkachels en kunnen een efficiëntie van ongeveer 80 procent hebben.
Omdat de CO uit de lucht wordt gehaald in plaats van uit fossiele brandstoffen, is de effectieve CO2, -uitstoot van deze vorm van verwarming veel lager. Ook interessant is dat de pellets die gebruikt worden gemaakt zijn van afval uit de houtindustrie. Er hoeven dus geen bomen gekapt te worden, zoals voor de houtkachel en de openhaard.
Gas
Gas is nog steeds de meest gebruikte manier om woningen en water op te warmen. Het is namelijk een hele efficiënte manier om warmte op te wekken en veel gemakkelijker de woning in te krijgen dan de kolen die onze voorouders gebruikten.. Door de hoge CO2 uitstoot is gas helaas geen duurzame keuze.
Wekt jouw woning nog niet zelf haar energie op en behoort dat niet tot de mogelijkheden dan zijn er gelukkig installaties die zorgen dat de CO2 uitstoot beperkt wordt.
Installaties die de CO2 uitstoot verlagen
De HR-ketel
Een HRe-CV-ketel is een verwarmingsketel op gas die ook elektriciteit produceert (vandaar de ‘e’ in HRe). De HRe-CV-ketel wekt elektriciteit op zodra de ketel aanslaat. Deze stroom kunt u in huis gebruiken, waardoor u bespaart op het aantal kWh elektriciteit dat u afneemt van het elektriciteitsnet. Als de HRe-ketel meer stroom opwekt dan uw huishouden op dat moment nodig heeft, levert de ketel het aan het elektriciteitnet.
De warmtepomp
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas. Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen.
Warmtepompen werken op dezelfde manier als je koelkast, maar dan andersom. In plaats van de warmte naar buiten te brengen, zoals een koelkast, vangt een warmtepomp de warmte van buiten het huis op en brengt deze in geconcentreerde vorm over op het water in je verwarmingssysteem.
Een warmtepomp zorgt op een milieuvriendelijke manier voor verwarming van je woning en water. Het is een duurzaam alternatief voor je cv-ketel op gas. De CO2-uitstoot voor verwarming kan wel dalen met zo’n 40 tot 55 procent! Bovendien kun je bij aankoop subsidie* krijgen en gaat je energierekening omlaag.
Warmtepompen werken wel op elektriciteit en zijn heel efficiënt, want voor elke kWh elektriciteit wordt 3 kWh warmte opgewekt. Daardoor zijn de totale lopende kosten vergelijkbaar met die van gas, maar de CO2-uitstoot is lager. De exacte besparing hangt af van waar de elektriciteit komt; de milieuvriendelijkste combinatie is een warmtepomp die op elektriciteit uit duurzame energiebronnen loopt.
Lees hier meer over warmtepompen »
Kies de juiste thermostaat
We weten allemaal dat je op je gasrekening kunt besparen door de thermostaat lager te zetten, maar met een beter getimede verwarming en gevoeligere thermostaten kun je nog meer besparen. Door je verwarming alleen te gebruiken als je hem nodig hebt en de temperatuur nauwkeuriger in te stellen, kun je een heel wat uitstoot aan CO2 besparen. En daarbij zal het zeker ook nog eens veel schelen op de eindafrekening van je energierekening.
Met een slimme thermostaat is dit allemaal mogelijk. Je hoeft hier overigens geen nieuwe ketel voor aan te schaffen. Door thermostaatkranen op je radiatoren te zetten kun je per kamer de temperatuur regelen Op deze manier hoef je geen kamer te verwarmen die je niet gebruikt.
Extra tip: Plaats geen radiatorthermostaat in de kamer waar je hoofdthermostaat zich bevindt omdat ze elkaar in de war kunnen brengen en het dan misschien te warm wordt in de andere kamers!