#samenvoorduurzaam | Voor het verduurzamen van uw woning.

035 – 53 378 39

Water besparen in de badkamer

Drinkwater is schaars en kostbaar. Meer dan een miljard mensen kunnen geen gebruik maken van schoon water en dit aantal neemt toe, dat is meer dan alle mensen in Europa bij elkaar (zo’n 741 miljoen). Buiten het feit om dat je er geld mee kunt besparen, is het al een goede reden om hier goed op te letten!
 

BEGIN EENS MET WATER BESPAREN IN DE BADKAMER

De badkamer is namelijk de grootste waterverbruiker in huis. Denk maar aan het water dat je gebruikt om jezelf te wassen. Met tanden poetsen, douchen en of een bad nemen verbruik je bijna de helft van het watervoorraad in huis.

Waterverspilling is met deze activiteiten snel gemaakt. Bedenk maar dat je met een kraan die open staat, je in 1 minuut wel 20 liter water wegspoelt. Met betere voorzieningen en met betere wasgewoonten kun je heel gemakkelijk water besparen.
 

Tip 1: Kies voor de douche

Met een snelle douche verbruik je ongeveer 30 liter water. Met het vullen van een bad heb je wel 100 liter water nodig. Denk je misschien water te besparen door meerdere mensen in het huishouden in het badwater te laten gaan, dan zal dat pas wat gaan opleveren na 4 personen. Maar dan kun je je wel weer afvragen hoe schoon dat water nog is.

Misschien bespaar je energie door je water met een zonneboiler te verwarmen, maar als je een bad neemt verspil je nog steeds heel veel water. Kies gewoon voor de douche. Tja… ga je langer dan 10 minuten douchen, dan verspil je helaas zelfs meer dan het nemen van een bad.
 

Tip 2: Een nieuwe douchekop

Neem een douchekop met een elektrische pomp. Deze vergroot de waterstroom in de douchekop. Hiermee kun je helft van het waterverbruik besparen. Door de grotere weerstand stroomt er minder water door de douchekop, zodat je water bespaart zonder verlies van douchecomfort. En als je dan ook nog korter gaat docuhen, dan ben je helemaal goed bezig!
 

Tip 3: Let op lekkende kranen

Heb je een lekkende kraan, dan denk je misschien dat die druppels niet veel uitmaken. Maar van een kraan die maar 1 keer per seconde druppelt, kan het verlies oplopen tot meer dan 1.500 liter water per jaar. Best zonde !
 

Tip 4: Het opendraaien van de waskraan

Als we onze tanden poetsen of onze handen wassen, zijn we mischien geneigt om de kraan vol open te draaien. Als je bedenkt dat er 6 liter water per minuut uit je kraan stroomt, verlies je onnodig veel water. Zet de kraan eens wat minder ver open. Die hoeft namelijk ook niet helemaal open om je tandenborstel schoon te maken of je handen te wassen.

Lukt het niet om deze gewoonte af te leren. Monteer dan een ‘doorstroombegrenzer’ en bespaar automatisch water. Het voorkomt namelijk dat water met volle kracht uit de kraan komt.

Een andere mogelijkheid is een schuimstraalmondstuk dat lucht in de waterstraal brengt. Het voelt en ziet eruit alsof er een volle waterstraal uit de kraan komt, terwijl het waterverbruik vrij laag is. Voor nog geen 3 euro, kun je al heel veel water besparen.
 

Feiten op een rij. *Watergebruik thuis 2010, TNS Nipo in opdracht van de Vewin.

Toepassing
Verbruik
Toepassing
Bad
Verbruik
Het kost 114 liter water om een gemiddeld bad te vullen.
Toepassing
Douche
Verbruik
Een waterbesparende douche verbruikt 6,9 liter per minuut, een gewone douche 8,7 en een comfortdouche 14,4 liter per minuut.
Toepassing
Wastafel
Verbruik
Als we onze tanden poetsen, of ons wassen aan de wastafel dan gebruiken we daarvoor zo’n 4 liter water.