#samenvoorduurzaam | Voor het verduurzamen van uw woning.

035 – 53 378 39

Water besparen in de tuin

Het grootste gedeelte van het jaar gebruiken we niet zoveel water in de tuin, maar in de zomer kan het zomaar de helft van het totale waterverbruik zijn. Vaak verbruiken we dan ook onnodig veel. En dan hebben we het nog niet eens over de keren dat we ons gras helemaal groen proberen te houden in de droogte periode.

Door zorgvuldig de juiste planten en grassoorten te kiezen, regenwater op te vangen en grijs water uit het huis te gebruiken kun veel leidingwater in de arme zonnige dagen besparen.
 

Tip 1: Kies de juiste planten en grassoorten

Je denkt er misschien niet zo snel over na, maar kies voor planten en grassoorten (zoals als raaigras, zwenkgras en beemdgras) die minder water vragen dan anderen. Logisch, mensen kijken eerst naar wat ze mooi vinden, daarna wordt er nagedacht wanneer een plant bloeit of op welke plek die moet staan in de tuin. Vol in de zon, half zon of in de schaduw. Terwijl als we nadenken over hoe vaak en hoeveel water een plant of grassoort water moet hebben, dan is een keuze wellicht sneller gemaakt. Het kan namelijk een hoop tijd en dus water besparen als de planten of gazon niet altijd water hoeven te krijgen.

“Ja, maar ik heb een waterregelaar, dus ik heb er geen omkijken naar.” Dat is natuurlijk hartstikke handig, maar als je water in de tuin wilt besparen dan kun je beter niet zo’n systeem gebruiken. Tenzij die een ingebouwde weerstation heeft. Anders is de kans groot dat er wel eens een hele tijd gesproeid wordt terwijl het regent, al heeft geregend of nog gaat regenen. En dat is natuurlijk zonde!
 

Tip 2: Breng een mulchlaag aan

Breng een mulchlaag aan, oftewel het afdekken van de grond. Het afdekken beschermt de grond ook tegen uitdrogen, waardoor watergeven minder snel nodig is. Een voordeel is ook dat onkruid minder kans krijgt om te groeien en verbetert mulchen de bodemstructuur doordat het bodemleven aan de slag gaat met de mulchlaag en een luchtigere bodem verwerkt.

Wat kun je dan allemaal gebruiken? Houtsnippers, grind, cacaodoppen, champignonmest, stro, compost, maar ook plantresten en grasmaaisel kunnen als mulch gebruikt worden. Dus in plaats van je grasmaaisel en je onkruid weg te gooien, doe je het tussen je planten en groenten. Het is dus niet alleen goed voor je bodem, maar je bespaart er ook water mee.
 

Tip 3: Gebruik de gieter

Gebruik een gieter in plaats van een tuinslang. Met een tuinslag kun je in een paar minuten zomaar honderden liters water verspillen. Met een gieter ben je snel al wat zuiniger. Want je weet het, teveel water is extra lopen. Al is dat dan wel weer gezond voor je.
 

Tip 4: Let op waar en wanneer je water geef

Planten drinken met hun wortels. Het heeft dus geen enkele zin om ze helemaal nat te maken. Als je zelf dorst hebt, dan doe je toch ook geen water over je hoofd? Giet daarom zo dicht mogelijk bij de wortels, zodat die het water op kunnen nemen. Zeker op warme dagen is het verstandig om in de ochtend of na zonsondergang water te geven. Dan kan water in de grond zakken voordat het verdampt door de zon.
 

Tip 5: Gebruik grijs water

Deze tip vraagt misschien wat meer moeite. Echter het absoluut de moeite waard om dit toe te passen, als je energie neutraal wilt leven. Grijswater van het douchen of afwassen kun je prima in de tuin gebruiken, door het op te vangen in een emmer. Of gebruik het badwater door een kant van een tuinslang in het bad te leggen en de andere kant naar buiten. Bewaar grijswater nooit in een regenton. Er kunnen dan vervelende bacteriën groeien die je niet wilt. Gebruik ook geen grijswater als je geen milieuvriendelijk wasmiddel, badschuim, badolie of badzout gebruikt.
 

Tip 6: Gebruik regenwater

Regenwater is wel prima te bewaren in een regenton en kan er ook mooi in opgevangen worden. Wanneer je een regenton met een kraan gebruikt, kan daar mooi een gieter onder gehangen worden. Wellicht moet de regenton iets verhoogd worden om er de gieter onder te kunnen zetten. Het is zelfs mogelijk om verschillende regentonnen aan elkaar te verbinden, zodat je nog meer water op kan vangen.

Regenwater is eigenlijk ideaal voor de tuin. De planten hebben dit ook veel liever dan gewoon kraanwater. Wil je nog een stapje verder gaan en bijdragen aan waterverspilling, dan is een infiltratiesysteem een mooie oplossing. Met dit systeem wordt regenwater in de grond opgeslagen en kan het gebruikt worden wanneer het nodig is.

Meer weten over een infiltratiesystemen? Mail info@samen-voor-duurzaam.nl