Water besparen in het toilet
Het is niet verrassend dat het toilet heel veel water verbruikt. Als je per dag 3 keer naar het toilet gaat, dan trek je meer dan duizend keer per jaar het toilet door. Het is daarom dan ook echt wel de moeite waard om te kijken wat je hierop kunt besparen.
Maar hoeveel water verbruik je dan eigenlijk? Een ouderwetse toilet gebruikt zo’n 10 liter per spoelbeurt. Een toilet met een spaarknop 2 à 5 liter.
Tip 1: Koop de juiste toilet
Oude modellen van vóór 1950 kunnen wel 13 liter per keer gebruiken, terwijl de modernere stortbakken gemiddeld maar ‘slechts’ zes liter gebruiken.
Nieuwere toiletten hebben tegenwoordig eigenlijk allemaal wel een spaarknop waarmee je water kunt besparen voor het mindere zware werk. De spaarknop gebruikt ongeveer de helft van het water van een volledige spoeling, dus gebruik vooral de spaarknop zo veel mogelijk.
Tip 2: Bespaar spoelwater
Mocht je een groot, oud toilet hebben, dan kun je bij elke spoelbeurt water besparen door iets in de stortbak te doen waardoor het volume wordt verkleind. In Groot-Brittannië hebben ze er de Hippo voor. Dit is een stevige kunststof zak die rechtop in de stortbak wordt geplaatst en waar wat water in blijft zitten als je doorspoelt. Helaas is de Hippo niet in Nederland verkrijgbaar.
Je zou zelf wel iets vergelijkbaars kunnen maken, door bijvoorbeeld een plastic fles met zand of water te vullen (zorg wel dat er geen lucht in de fles zit want dan gaat hij drijven ).
Wat je ook kunt doen is spoelonderbrekers of spaarknoppen monteren op je oude toilet, waardoor je niet het hele systeem hoeft te vervangen. Deze zijn gewoon verkrijgbaar bij doe-het-zelfzaken.
Tip 3: Controleer je toilet
Lekken tussen de stortbak en de toiletpot kunnen ook waterverspilling veroorzaken. Hier wil nog wel eens een lek ontstaan. Als je een groot lek hebt, zie je constant een stroompje water aan de achterkant van de toiletpot lopen.
Tip 4: Gebruik grijs water
Dit is een tip die je niet zomaar even doet, maar wel een hele mooie oplossing is. Grijs water is water dat hergebruikt wordt van bijvoorbeeld het douchen of van regenwater. Je verbruikt hier dus geen drinkwater, dat met veel energie gezuiverd moet worden, maar water waar normaal niks meer mee gedaan wordt.
Om dit te bewerkstelligen heb je een grijswatersysteem nodig. Dit kan variëren van een eenvoudige opslagtank, waar water uit de gootsteen in wordt opgevangen om in het toilet te gebruiken, tot een volledig geïntegreerd opvang- en zuiveringssysteem voor regenwater en grijswater.
Ook water opvangen en hergebruiken?
Vraag meer over o.a. onze infiltratiesystemen. Bel 035 – 53 378 39