#samenvoorduurzaam | Voor het verduurzamen van uw woning.

035 – 53 378 39

Bespaar energie met isoleren

Als je een woning wilt verduurzamen op energie voor warmte, dan is het isoleren van de woning eigenlijk wel een vereiste. Logisch ook, want een efficiënte radiator, ventilatiewarmtepomp en veel andere duurzame installaties kunnen eigenlijk niet goed renderen als de isolatie niet voldoende is. Simpelweg omdat de warmte die geproduceerd wordt het huis weer ontsnapt en dus niet blijft zitten waar je het wilt hebben.

De basis om van het gas af te gaan en/energiekosten te besparen is om te beginnen met goed isoleren. Als je een slecht geïsoleerd en tochtig huis hebt ontsnapt de warmte hoofdzakelijk door je dak, ramen, muren en deuren.

Neem daarom eerst maatregelen om de woning te isoleren voordat je investeert in duurzame installaties. Door deze maatregelen te nemen kun je snel kosten terug verdienen, maar nog belangrijker (in onze ogen), onnodig energieverlies tegen gaan, dus een lager CO2-uitstoot bereiken.
 

Isoleer het dak

Zoals wel bekend, warmte stijgt. Dus het dak is een goed startpunt om eens kritisch te bekijken. Mocht blijken dat deze niet goed geïsoleerd is, is het verstandig om hier mee te beginnen, aangezien je hier over het algemeen het meeste energie verliest.

Er zijn veel verschillende materialen die geschikt zijn om het dak of zolderruimte te isoleren. Het goedkoopste materiaal is glaswol dat in grote rollen verkrijgbaar is en heel gemakkelijk aangebracht kan worden. Polystyreen wordt ook vaak gebruikt als de voorkeur uitgaat naar isolatieplaten (het kan ook in geexpandeerde vorm worden gebruikt om spouwmuren op te vullen). Deze materialen bevatten echter veel chemische stoffen en het kost veel energie om ze te produceren. Glaswol kan ook gevaarlijk voor de gezondheid zijn en daarom moet je tijdens het aanbrengen beschermende kleding dragen.

Er zijn overigens veel natuurlijke materialen die geschikt zijn als isolatiemateriaal. Veel van deze materialen kunnen met heel weinig energie geproduceerd worden, bevatten weinig chemische stoffen en kunnen na gebruik worden gerecycled.

Hier enkele natuurlijke isolatiematerialen die je zou kunnen toepassen:

  • Cellulose (gemaakt van oud papier).
  • Hennep of vlaswol (Heraflax en Isovlas)
  • Houtvezelplaat (geperste houtspaanders en -snippers)
  • Schapenwol.

 

Isoleer de muren

De tweede plek waar veel energie verloren gaat zijn de muren. Mochten deze dus nog niet geïsoleerd zijn dan kunnen die vaak eenvoudig geïsoleerd worden.

De meeste bakstenen huizen die in de laatste honderd jaar zijn gebouwd hebben spouwmuren. Dit zijn dubbele muren met een open ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Deze open ruimte kan eenvoudig en goedkoop met isolatiemateriaal worden opgevuld. Er wordt gewoon een gat in de muur geboord, waarna het isolatiemateriaal (zogenaamde spouwmuurisolatie) erin wordt gespoten.

Oudere woningen hebben vaak een halfsteens muur en dan is spouwmuurisolatie geen optie. In dat geval kun je wel kiezen voor het isoleren van de buitenkant van de halfsteens muur. Je bespaart op die manier niet alleen geld op de energierekening, maar de gevel krijgt ook nog eens een heel nieuw aanzicht. Na het isoleren van de buitenmuren is de kans op vochtproblemen ook minimaal. Houd er wel rekening mee dat de kosten van het isoleren van een halfsteens buitenmuur een stuk hoger liggen.

Houd er bij het isoleren van de buitenkant van een halfsteens muur ook rekening mee dat je hiervoor een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. Je verandert namelijk de buitenkant van de woning. Dit is daarnaast ook geen klus die je zelf kunt doen, dus laat je goed adviseren.

Een andere optie is om binnenisolatie te plaatsen. Hierbij wordt een dunne laag isolatiemateriaal op de binnenmuren aangebracht of wordt er een houten frame gebouwd dat met isolatiemateriaal wordt gevuld en met gipsplaten wordt bedekt. Bij binnenisolatie wordt het warmteverlies beperkt, maar wordt ook de thermische massa verminderd en wordt de binnenruimte iets kleiner. Toch is het goedkoper dan buitenisolatie en is het heel geschikt voor een flat omdat daarvan alleen de buitenmuren hoeven te worden behandeld.
 

Verbeter de ramen en deuren

Ramen die tochten en van enkel glas hebben kunnen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 20 procent van het warmteverlies.

Tochtvrij maken
Tochtstrips op je ramen aanbrengen is een eenvoudig klusje dat je heel gemakkelijk zelf kunt doen. Deze strips zijn meestal gemaakt van zelfklevend schuim dat plat wordt gedrukt en de kieren goed afsluit.

Vergeet niet tochtende deuren aan te pakken. Voordeuren zouden een borstel in de brievenbus moeten hebben en eigenlijk moeten alle buitendeuren een tochtborstel aan de onderkant hebben.
 

Dubbel glas
Dubbelglas vermindert het warmteverlies via ramen met ongeveer de helft, hoog rendementsglas (HR+ en HR++) zelfs met driekwart. Op de website van Milieu Centraal kun je advies op maat krijgen of dubbele ramen mogelijk zijn voor jouw huis, wat de kosten zijn en hoeveel je ermee kunt besparen.