#samenvoorduurzaam | Voor het verduurzamen van uw woning.

035 – 53 378 39

 

Ventilatiewarmtepomp

Omschrijving

Ventilatielucht is een gratis warmtebron die het hele jaar door beschikbaar is. Een ventilatiewarmtepomp zorgt voor de ventilatie én gebruikt de afgevoerde ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming en warm tapwater. Dit type warmtepomp kan in combinatie geïnstalleerd worden met een HR-combiketel, die bijspringt op koude dagen en voor (extra) warm water.

Wilt u weten of deze duurzame oplossing ook bij u past? Doe dan de energiecheck en krijg volledig inzicht in de mogelijkheden, tips en subsidie regelingen.

Duurzame oplossing

Nee

 

Andere installaties vereist

Ja

 

Kosten

Vanaf € 2.802,94

 

Subsidie mogelijk

Nee

 

Waardering

4,7 (van de 5)

Wat levert het me op?

Met een ventilatiewarmtepomp kan tussen de 50% en 90% aan gas bespaard worden. Wanneer deze aangesloten wordt aan een HR-combiketel, die bijspringt op koude dagen en voor (extra) warm water, dan kan met deze zogenaamde hybride systeem tot 30% energie extra besparen. Dit is de meest kostenefficiënte duurzame oplossing voor woningen met een mechanische afvoer van ventilatielucht.

Besparing0%

De belangrijkste voordelen:

  • Geen bodem of buitenlucht toestel nodig.
  • Drie functies: mechanische ventilatie, centrale verwarming en warm water.
  • Vervangt de mechanische ventilatiebox.
  • Geen kostenverhogende voorzieningen nodig.
  • Twee energielabelsprongen mogelijk bij bestaande bouw.
  • Eenvoudig te installeren en onderhoudsarm.
  • Geluidsarm.

Review ventilatiewarmtepomp

  • Duurzaamheid
  • Besparen kosten
  • Comfort / beleving
4.7

Ons advies

Een ventilatiewarmtepomp is het zuinigst in combinatie met goede isolatie. Zorg dus dat uw huis goed geïsoleerd is voordat u zo’n type warmtepomp koopt. Heeft u geen goede isolatie en heeft u niet de mogelijkheden dit te doen? Kies dan voor een ‘gewone’ warmtepomp die zijn energie haalt uit de buitenlucht, grondwater of bodem.

Om uw woning te verwarmen kunt u het beste kiezen voor een ventilatiewamtepomp in combinatie met vloerverwarming of een andere lage temperatuursysteem (bijvoorbeeld Low-H2O convectoren).

Ventilatiewarmtepomp VS warmtepomp

Wat is het verschil tussen ventilatiewarmtepomp en gewone warmtepomp?

De ventilatiewarmtepomp is een type warmtepomp. Waar de ‘gewone’ warmtepomp zijn energie haalt uit de buitenlucht, bodem of grondwater, haalt de ventilatiewarmtepomp het uit de afgezogen ventilatielucht van een gebouw. Lees hier meer over warmtepompen.

Ventilatiewarmtepompen hebben in principe geen ketel nodig en zijn met name geschikt voor nieuwe goed geïsoleerde woningen. Dit heeft te maken met de grootte van de bijdrage die de warmtepomp kan leveren ten opzichte van de totaal benodigde energie. Omdat de ventilatielucht beperkt is (je wilt niet extra gaan ventileren als dit niet nodig is) kun je daar ook maar een beperkte hoeveelheid energie uit onttrekken, althans als je het rendement hoog wilt houden. Het is dus met name geschikt voor woningen die weinig energie nodig hebben.

Doe de energie check en kom erachter of deze duurzame oplossing ook bij u past.