#samenvoorduurzaam | Voor het verduurzamen van uw woning.

035 – 53 378 39

 

Warmtepomp

Omschrijving

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas. Een warmtepomp wint warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen.

Wilt u weten of deze duurzame oplossing ook bij u past? Doe dan de energiecheck en krijg volledig inzicht in de mogelijkheden, tips en subsidieregelingen.

Verduurzaming en Gasvrij Maken van Woningen in Hilversum
De gemeente Hilversum biedt huiseigenaren ondersteuning bij verduurzaming en het loskoppelen van gas. Naast ISDE-subsidies van het Rijk zijn er diverse subsidiemogelijkheden, waaronder collectieve subsidies en een subsidie van €4000 voor aardgasvrij maken van woningen.

Meer over de subsidie in Hilversum

Enkelvoudige subsidie: Tot maximaal €1.000 voor isolatie van uw woning. U kunt ervoor kiezen om het isolatiewerk door een bedrijf te laten uitvoeren of zelf te doen.

Collectieve subsidie: Tot maximaal €2.000 per woning. Hierbij isoleert u gezamenlijk met minimaal 3 buren. De werkzaamheden kunnen per woning verschillen, maar dienen door één bedrijf te worden uitgevoerd.

Aardgasvrije subsidie: Tot maximaal €4.000 voor volledige aardgasvrijmaking van uw woning. U dient aan te tonen dat u van het gas bent afgesloten of de aanvraag voor afsluiting hebt ingediend.

Laat ons je helpen
Lees meer over de HIP subsidie op de website van gemeente Hilversum en start met de energie check.

Duurzame oplossing

Ja

 

Andere installaties vereist

Ja

 

Kosten

Vanaf €3.500,-

 

Subsidie mogelijk

Ja

 

Waardering

4,7 (van de 5)

Wat levert het me op?

Een warmtepomp zorgt op een milieuvriendelijke manier voor verwarming van uw woning en warm water in de badkamer en keuken. Het is een duurzaam alternatief voor uw cv-ketel op gas. De CO2-uitstoot voor verwarming kan wel dalen met zo’n 40 tot 55 procent! Bovendien kunt u bij aankoop subsidie* krijgen en gaat uw energierekening omlaag. *Het subsidiebedrag is afhankelijk van de soort warmtepomp.

Besparing0%

Wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende type warmtepompen. Deze halen hun energie op basis van:

  • Grond
  • Lucht
  • Water

Warmtepompen die hun energie halen uit de lucht zijn te onderscheiden in buitenlucht en luchtventilatie. Hierboven hebben we de warmtepomp op basis van buitenlucht besproken. Warmtepompen die hun energie halen uit de luchtventilatie worden ventilatiewarmtepompen genoemd.

De zogenaamde hybride warmtepomp, dit zijn warmtepompen die samenwerken met een hr-ketel, die bijspringt op koude dagen en bij (extra) warm water. Zo’n hybride warmtepomp is over het algemeen goedkoper en kunt u ook combineren met uw huidige cv-ketel. Maar omdat de ketel gas gebruikt is dit systeem natuurlijk wel minder milieuvriendelijk. En als u zelfvoorzienend wilt wonen is dit natuurlijk geen optie.

De lucht/water warmtepomp daarentegen is een systeem dat zonder cv-ketel een woning kan verwarmen en zorgen voor warm water. Dit type warmtepomp is eenvoudig te plaatsten in de tuin, aan de gevel of op het dak, maar vergt wel een lage temperatuur installatie en een goed geïsoleerde woning. Goed om te weten, een warmtepomp rendeert goed in combinatie met zonnepanelen.

Bij de warmtepompen die hun warmte onttrekken uit de grond zijn 1 of meerdere boringen nodig. Het is een kostbaar systeem, maar heeft wel het hele jaar hetzelfde rendement. Het nadeel van dit systeem is dat er een milieuvergunning nodig is voor de boring en dat de bron uitgeput kan raken bij niet gebalanceerd gebruik.

Een zeer goed alternatief voor de grondboring is een ijsbuffer systeem. Dit systeem werkt op basis van de verschillende primaire bronnen en onttrekt de energie van grond, lucht en zon. Een beheersysteem zorgt er vervolgens voor dat de energie wordt opgeslagen in het ijsreservoir en wordt onttrokken indien verwarming of koeling gevraagd wordt. Het mooie aan een ijsbuffer systeem is, dat het een constant hoog rendement heeft en wordt ingegraven in de tuin waarbij vergunning of uitputting niet van toepassing is.

Review warmtepompen

  • Duurzaamheid
  • Besparen kosten
  • Comfort / beleving
4.7

Ons advies

Een warmtepomp heeft weliswaar een hoog rendement, het is ook een tamelijk complex apparaat dat goed gemonitord moet worden om te voorkomen dat bijvoorbeeld de bodembron uitgeput raakt. Omdat we onze woningen steeds beter isoleren, is de warmtevraag en dus de energieopwekkingsbehoefte nog maar een fractie van wat ze tot voor kort was. Met een warmtepomp kunt u dan wel 55% besparen, maar 55% van weinig energie is niet veel.

Heeft u een goed geïsoleerd huis of bent u dat van plan? Overweeg dan een ventilatiewarmtepomp. Dit type warmtepomp haalt de energie uit de afgezogen ventilatielucht van een gebouw en pas beter bij goed geïsoleerde woningen.

Ventilatiewarmtepomp VS warmtepomp

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp?

De ventilatiewarmtepomp is een type warmtepomp. Waar de ‘gewone’ warmtepomp zijn energie haalt uit de buitenlucht, bodem of grondwater, haalt de ventilatiewarmtepomp het uit de afgezogen ventilatielucht van een gebouw. Lees hier meer over ventilatiewarmtepompen.

Ventilatiewarmtepompen hebben in principe geen ketel nodig en is met name geschikt voor nieuwe goed geïsoleerde woningen. Dit heeft te maken met de grootte van de bijdrage die de warmtepomp kan leveren ten opzichte van de totaal benodigde energie. Omdat de ventilatielucht beperkt is (je wilt niet extra gaan ventileren als dit niet nodig is) kun je daar ook maar een beperkte hoeveelheid energie uit onttrekken, althans als je het rendement hoog wilt houden. Het is dus met name geschikt voor woningen die weinig energie nodig hebben.

Doe de energie check en kom erachter of deze duurzame oplossing ook bij u past.