#samenvoorduurzaam | Voor het verduurzamen van uw woning.

035 – 53 378 39

 

Zonnecollectoren

Omschrijving

Zonnecollectoren worden regelmatig verward met een zonnepaneel. Deze zijn echter zeer verschillend. Zonnepanelen wekken namelijk stroom op, terwijl een zonnecollector het zonlicht gebruikt voor het verwarmen van tapwater en het verwarmen van uw woning.

De werking van een zonnecollector is eigenlijk heel simpel. De zonnecollector bestaat uit metalen buizen met hierin een vloeistof. De vloeistof wordt door de zon opgewarmd en loopt daarna via een buizensysteem door naar het, met leidingwater gevulde, voorraadvat. Na een enige tijd is het leidingwater in het voorraadvat opgewarmd en kan het warme water gebruikt worden voor het verwarmen van uw woning en warm tapwater.

Wilt u weten of deze duurzame oplossing ook bij u past? Doe dan de energiecheck en krijg volledig inzicht in de mogelijkheden, tips en subsidie regelingen.

Duurzame oplossing

Ja

 

Andere installaties vereist

Ja

 

Kosten

Vanaf € 2.300,-

 

Subsidie mogelijk

Ja

 

Waardering

5 (van de 5)

Bespaar energie met het verwarmen van water

Met een zonnecollector bespaart u op uw gasrekening, waarmee op een duurzame manier uw warm water in uw woning opwarmt. Het bedrag dat u kunt besparen is afhankelijk van het type zonnecollector en de afmetingen van de collector, maar ook van uw eigen situatie, zoals uw waterverbruik en de grootte van uw huishouden.

Met een zonnecollector kunt u gemiddeld 45% op de kosten voor warm water besparen. Wanneer de zonnecollector ook wordt ingezet voor het verwarmen van uw woning, wordt het gemiddelde uiteraard nog meer verhoogd.

Besparing0%

Zonneboiler

Een zonnecollector is een onderdeel van een zonneboiler. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, een voorraadvat en een naverwarmer. Niet alleen een zonnecollector is verkrijgbaar in verschillende soorten, maar er zijn ook meerdere varianten van de zonneboiler. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een standaard zonneboiler, een compacte zonneboiler of een cv-zonneboiler.

Review zonnecollectoren

  • Duurzaamheid
  • Besparen kosten
  • Comfort / beleving
5

Ons advies

De beste opbrengst heeft u bij een plaatsing op het zuidwesten, zuiden en zuidoosten, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat de zonneboiler niet in de schaduw komt. Staat er Gaskeur-NZ op uw cv-ketel, dan is deze geschikt voor een naverwarming zonneboiler.

Collectoren VS Zonnepanelen

Wat is het verschil tussen zonnecollectoren en zonnepanelen?

Veel mensen gebruiken de termen zonnecollector en zonnepaneel door elkaar. De woorden lijken ook wel erg hetzelfde, maar toch zijn het twee heel verschillende dingen. Wat ze wel met elkaar gemeen hebben, is dat het allebei manieren zijn om op een duurzame manier energie te winnen met behulp van de zon. Het grootste verschil is dat zonnecollectoren de warmte van de zon gebruikt om direct warm water te maken en u vooral bespaart op gas, terwijl zonnepanelen zonlicht omzetten naar elektriciteit.

Als u zonnepanelen en zonnecollectoren op een dak ziet, dan kan het nog best moeilijk zijn om het verschil te zien. In sommige gevallen zijn zonnecollectoren nog wat dikker en groter dan zonnepanelen, maar er bestaan ook zonnecollectoren en zonnepanelen met dezelfde afmetingen. Soms zijn ook de buizen te zien, terwijl bij zonnepanelen vierkante vlakjes te onderscheiden zijn. Zonnecollectoren zijn vooral geschikt om warm water te maken. Zeker als u nu een elektrische boiler voor warm water gebruikt, kunt u met een zonnecollector behoorlijk besparen.

Doe de energie check en kom erachter of deze duurzame oplossing ook bij u past.